Lilla hemmet var en vårdinrättning för syfilissmittade barn och som låg i närheten av S:t Görans sjukhus. Under andra världskriget, när Finland hade överfallits av Sovjetunionen, togs delar av Lilla Hemmets byggnad i anspråk som flyktingförläggning för finska krigsbarn. Under perioden januari-maj 1940 mottogs sammanlagt 337 finska barn och mödrar. Från och med 1942 vårdades dessutom, genom Hjälpkommittén för Finlands barn, ett 15-tal finska krigsbarn med syfilis. Eftersom Finland låg i krig hade man där tvingats att ta platser för syfilisbarn i anspråk för andra vårdändamål.
På bilden ser du hur de adresslappar såg ut som barnen hade runt halsen då de reste tillbaka till Finland från Sverige.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lilla Hemmet och Wellanderstiftelsen
Skapad
1940 - 1945
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/1986, Lilla Hemmet och Welanderstiftelsen,volym F1B:1, Patientjournaler, barn från Finland, 1940-1945
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.