På Lilla Hemmet vårdades barn som smittats av syfilis i sin mammas mage eller när de föddes. Före det fanns antibiotika var vårdtiden ofta flera år lång. För barnen som levde åtskilda från sina familjer blev relationen till vårdpersonalen viktig. En del höll kontakten med Lilla Hemmet i resten av sina liv.
Den person som hade en viktig roll för många av de små patienterna på Lilla Hemmet var föreståndarinnan och sjuksköterskan Gertrud Sahlin. Om det vittnar flera av de brev som kom till henne från tidigare patienter. Sahlin tjänstgjorde på vårdhemmet mellan åren 1924-1949.
I det här brevet från 1940 skriver den nu vuxna Märta:
Nybro den 27/4 1940
Kära syster Gertrud
Detta är från smålandsflickan som har varit hos syster Gertrud förut. Hur står det till med syster och alla barnen? Hoppas att alla mår bra. Det var längesedan nu man var hos syster i Stockholm. Jag minns hur tråkigt det var att fara därifrån och hur främmande jag var hemma. Men det var ju roligt att få komma hem till föräldrar och syskon också. Far och mina systrar mötte mig vid stationen och mor var hemma hos lillebror. När vi hade gått hem blev jag väl emottagen utav mor. Hon blev så glad så jag fick sitta i hennes knä. Framför oss stodo två systrar och tittade. Jag nu har jag blivit stor och har plats i Pukeberg, som ligger nära Nybro. Jag trivs bra och de äro mycket snälla. Ville också tala om att jag blir röd och svullen i ögonen rätt så ofta och så skimrar det så konstigt framför mig., blir blek och yr i huvudet samtidigt. Någon gång brukar det rinna från öronen. Knäna brukar kännas svaga och jag blir trött. Vi har varit hos specialist i Kalmar som undersökt mig men han visste inte vad det var. Går det inte att göra något åt detta eller ska jag alltid vara sådan? Det är tråkigt att man inte kan känna sig riktigt kry. Undrar om syster ville vara vänlig och skriva några rader så vore jag mycket tacksam.
Märta
Överst på första sidan i brevet finns en anteckning, sannolikt gjord av Sahlin själv. "svar 21/8-40 med uppmaning att söka vård hos S:t Göran ".
Lilla Hemmet låg i nära anslutning till Sankt Görans sjukhus, ett specialistsjukhus för vård och behandling av ej prostituerade personer med hud- och könssjukdomar. På sjukhuset hölls även utbildning i venereologi (läran om könssjukdomar).