Ritningar till centrumhus med biograf, affärer och kontor vid Gubbängstorget. Byggnaden ritades av Curt Strehlenert vid HSB:s arkitektkontor och uppfördes av AB Familjebostäder. Bion fick namnet City och invigdes 1953.
Fasadritningen avbildar husets långsida mot torget. Byggnadsdelen som innehåller biograf är högre och mer framdragen än den övriga huslängan. Planritningarna visar att biosalongen sträcker sig i två plan och har plats för 500 personer.
På bottenvåningen finns även fruktaffär, kemtvätt, urmakeri, färghandel, elaffär, "ekipering" (klädaffär) och frisör. Frisörsalongen är uppdelad i "herrfrisering" och "damfrisering". På övre plan ligger lokaler för kontor och fotoateljé.
Biografen City stängde på 1970-talet, men salongen finns kvar och fungerar idag (2021) som teater. En stor skylt med namnet ”City” pryder fortfarande fasaden mot torget.
Förortsbiografer
Biografen City var en av flera förortsbiografer som byggdes i Stockholm på 1950- och 1960-talet. I samband med att televisionen slog igenom i slutet av 1950-talet minskade antalet biobesök kraftigt i Sverige. Det ledde efterhand till att många biografer i både förorter och småstäder fick lägga ner.
Under ”Mer i Stockholmskällan” finns bland annat ritningar till förortsbiografen Forum i Årsta centrum och "Bromma Teatern" i Alvik.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, bygglovsritningar NS 37:A12963:22 (fasad), NS 37:12963:18-19 (planer). Fastighetsbeteckning Borrsvängen 7
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.