Ritning till biograf och samlingslokal vid Årsta torg, av Erik Ahlsén och Tore Ahlsén 1950. Bion fick namnet Forum. Den byggdes om till Årsta Folkets hus på 1970-talet.
Här ser vi biografen i genomskärning. I maskinrummet, till höger på ritningen, har arkitekterna till och med ritat in en filmkamera. Under ”Dokument” finns både sektions- och planritning.
Biografen sitter ihop med en av huslängorna utmed torget, som uppfördes redan 1947. Du hittar ritningar till huslängan under ”Mer i Stockholmskällan”.
Arkitekterna Erik och Tore Ahlsén utformade Årsta centrum, som fick stor uppmärksamhet då det invigdes 1953. Centrumbyggnaderna kring torget innehöll social service, kulturverksamhet, butiker och lägenheter.
Riksintresse
Årsta centrum är idag utsett till riksintresse med motiveringen att Årsta stadsdelscentrum ”utgör ett av landets tidigaste exempel på en s.k. grannskapsenhet, med ’torget som vardagsrum’. En kommersiell, social och kulturell mötespunkt för alla åldrar, som utgjort en viktig förebild för svenskt förortsbyggande under efterkrigstiden.”
Citatet är hämtat ur Riksantikvarieämbetets (RAÄ:s) beskrivning av riksintressen i Stockholm, sidan 47. Länk till beskrivningen finns under ”Externa länkar”.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Ahlsén, Tore (1906-1991), Ahlsén, Erik (1901-1988)
Skapad
16 oktober 1950
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, bygglovsritningar nr.: NS 37:A142667:26 (sektion) och A142667:25 (plan). Fastighetsbeteckning Årsjön 1
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.