”EPA-husen” i Årsta byggdes 1947 och ligger på Bränningevägen 9 och 17. De två husen uppfördes som personalbostäder för kvinnor som arbetade på varuhuskedjan EPA. Husen innehöll vardera 30 enkelrum med kokskåp och toalett med bad.
På ritningarna kallas huset som ligger på Bränningevägen 17 för ”D” och Bränningevägen 9 för ”E”. Bostadsrummen ligger på våning 1-3, som har samma utformning och kallas ”våningsplan” på planritningen. På bottenvåningen finns gemensamt fritidsrum med öppen spis samt cykelrum. I källaren låg garage och skyddsrum.
EPA-husen är bland de första loftgångshusen i Sverige. Loftgångshus har direkt ingång till varje lägenhet från en yttre loftgång – en långsmal öppen korridor på husets utsida. Efter rivningshot på 1990-talet rustades byggnaderna upp som ungdomslägenheter, i ett självbyggeriprojekt kallat ”Framtidsloftet”. Husen köptes 2018 av Bostadskooperationen HSB.
Vem ritade husen?
Stadsmuseet inventerade EPA-husen år 2005. Inventeringen anger att husen ritades av arkitekterna Gunnar Jacobson och Anne-Marie von Delwig. Ritningarna har endast signerats med Jacobsons stämpel. Bygglovsritningar har ibland bara chefsarkitektens signatur, även om andra arkitekter varit delaktiga.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Jacobson, Gunnar (1899 - 1972), Delwig, Anne-Marie von (född Hoffström, 1912-1972)
Skapad
1946
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, Bygglovsritning NS 37:A120833:4 (planer) och A120833:5 (fasader), fastighetsbeteckning Svärdlången 6
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.