Ritning till Tempo-varuhuset i Farsta centrum från 1960, ändrad 1965. Betongfasaden, i folkmun kallad "Tårtpappret", väckte debatt i Sverige när den uppfördes.
Bygglovsritningen visar huset mot parkeringen, med hålmönstrad betongfasad och Tempo-skylt ovanför entrén. Ritningen är signerad av Backström och Reinius, men själva betongfasaden ritades av Bengt Edlund som var anställd på deras arkitektkontor.
Från början var tanken att alla nya Tempovaruhus i Sverige skulle få samma typ av betongfasad. Men fasaden väckte debatt då den uppfördes på Tempo i Uppsala 1961. Flera ur både allmänheten och arkitektkåren tyckte att fasaden var förskräcklig. Det blev därför bara tre varuhus som fick denna typ av fasad: Farsta, Uppsala och Borås.
Fasaden i Uppsala byttes ut 2015. Då visade det sig att många tyckte om den och bitar av den nedrivna fasaden delades ut som minnesföremål. Idag (2020) finns "tårtpappret" endast kvar i Farsta.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Reinius, Leif (1907-1995), Backström, Sven (1903-1992)
Skapad
-
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, bygglovsritningar nr.: NS 37:A117078:7 Fastighetsbeteckning: Storö 3 (nuvarande Storö 21)
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.