En fanfar för Fanfaren! Det är 1960-tal och i Farsta Centrum finns det naturligtvis en biograf i det hypermoderna köpcentrumet. Namnet är Fanfaren och när fotografiet tas visas Alfred Hitchcocks ”Fåglarna” (svensk premiär hösten 1963).
Fanfaren öppnade på annandag jul 1961, året efter centrum. Arkitektbyrån bakom var densamma för båda: Backström & Reinius. Konceptet för Farsta, en så kallad ABC-stad med Arbete Bostäder och Centrum intill varandra, kompletterades med nöjesliv i form av en stor biograf. Kunde Vällingby så kunde Farsta! I salongen fanns drygt 530 platser fördelade på en stor parkett. Den tekniska utrustningen var toppmodern och duken hela 13 meter bred. Den lanserades som en premiärbiograf med samma program som innerstadsbiograferna.
”Biografdöden” skulle dock ta Fanfaren, som först minskade i storlek och sedan stängde 1992. Anläggningen byggdes om till butikslokaler och ett allaktivitetshus. Senare flyttade Kulturskolan och Vår teater in.
Annat värt att notera i bilden: punkthuset i 16 våningar vid Storforsplan, färdigt år 1959. Där uppe lär utsikten vara magnifik, över Farsta gård och sjön Magelungen.
Farsta centrum med Biograf Fanfaren och höghus i kvarteret Korsö i bakgrunden.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Petersens, Lennart af
Skapad
1963 - 1964
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Bildnummer SSMS0000237700024
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY-NC-ND
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Om du remixar, transformerar eller bygger vidare på materialet, får du inte distribuera det modifierade materialet. Vid frågor, kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad