Vi var många barn på vår gata, de flesta bodde i tvårummare. Vår lägenhet var på totalt 48 kvm och vi var fyra personer. De flesta av mina kompisar hade fler syskon, så det fanns inte så stora lekytor inomhus. Det medförde att vi oftast lekte ute på gården, sällan hemma hos varandra, det hörde till undantagen. Ingen av mina lekkamrater på vår gata hade eget rum.
Vi lekte i skogen mellan Bordsvägen och Getfotsvägen. Jag lekte mest med barn som bodde i huset mittemot, där bodde flera jämnåriga, även några klasskamrater. Vi spelade fotboll, hoppade rep och bollade bondtolvan. Vi lekte ”förklara krig”, det gick ut på att man var fyra olika länder uppdelade i en stor cirkel. Sedan utmanade man varandra. Då gällde det att springa fort.
Så berättar Naemi Bure som växte upp i Gubbängen på 1950-talet. Boken är full med korta personliga historier. De ger en levande inblick i förortslivet, i glädje och i sorg, till vardags och till fest. Texten är skriven med ett enkelt språk. 111 sidor.
Barn i Gubbängen på 50-talet / Naemi Bure
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Bure, Naemi (f. 1943)
Utgivningsår
2020
Utgiven av
Författares bokmaskin
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789151939599
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad