När första H&M-butiken i Stockholm invigdes 1952 fylldes trottoarerna så pass mycket av förväntansfulla kunder att premiärinvigningen skapade stort kaos på en av huvudstadens paradgator. Det var endast bästa läget som gällde för H&M-grundaren Erling Persson. Följ med till Stockholms första H&M på Kungsgatan 26.
Den första affären öppnades i Västerås, Erlings hemstad. Han var visserligen redan boende och verksam i Stockholm men lär ha sagt ”jag startar i Västerås för om det inte går bra så är det ingen som behöver veta det”. Men Hennes, som det hette från början, blev en succé från första början, tack vare Erling Perssons fingertoppkänsla och kom att bli H&M - ett av Sveriges största företag.
Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.
Kungsgatan 26, H&M
Vi står på Kungsgatan 26 invid Saga biografen och året 1952 var det långa köer som ringlade sig här längs med denna paradgata. Det var premiäröppningen för Erling Perssons första H&M-butik i Stockholm som skapade kaos.
Redan innan han öppnade denna H&M-butik hade han en lång entreprenörsbana bland annat hade han en pennbutik som han utvecklade till Ur&Penn och en bokhandel som också låg här på Kungsgatan.
Det var i samband med att försäljningen på butiken Pennspecialisten gick så bra som H&M-resa började. Med pengarna han tjänade där kunde nämligen Erling finansiera en studieresa till USA 1947. Tanken med den resan var att sondera marken och ta reda på hur amerikanerna sålde pennor. Det han i stället tog med sig från sin roadtrip var sättet amerikanarna sålde dammode. Han fick upp ögonen för dessa butiker som sålde kläder till väldigt lite vinst men väldigt stor omsättning och att det kunde vara mycket lönsamt.
1947 öppnade han därför en butik under namnet Hennes i Västerås. Och första Hennes-butiken i Stockholm öppnades precis här på Kungsgatan, 5 år efter att Erling grundat företaget. Via skicklig marknadsföring har han lyckats hypa det hela så att stockholmarna denna dag ringlar sig ner här på Kungsgatan och hänger på låset! Några år senare skulle han lägga till herrkläder då han kom att köpa det ekonomiskt pressade jakt- och fiskebutiken Mauritz Widfors. I köpet ingick ett lager herrkläder och Erling kom då kalla det Hennes och Mauritz – det som i dag oftast bara benämns som H & M och finns över stora delar av världen. Och alltid på bästa möjliga läge.