Många företag börjar med flera affärsidéer för att sedan hitta rätt. Innan Barnängen började tillverka tvål så var det främst bläck som förknippades med namnet. Följ med till Bondegatan 59 på Södermalm i Stockholm där Barnängens grundare Johan Wilhelm Holmström hade sin fabrik.
1868 grundas en fabrik för tillverkning av bläck i den Tottieska malmgården beläget på det fabriksområde på Södermalm i Stockholm som kallades för Barnängen. Bläckfabriken kom senare att omvandlas till Barnängens tekniska fabrik, idag mer känd som bara Barnängen och förknippad med tvål och andra hygienartiklar. Fabriken tillverkade utöver bläck även blanksvärta och Eau de Cologne, men började relativt snart att producera tvålar och tandpulver.
Inläst och skriven av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.
Fotograf: Rydin, Axel. Stockholms stadsmuseum
Bondegatan 59, Barnängen
Vi står på Bondegatan 59 på Södermalm i Stockholm – i ett område som var synonymt med fabriker och verkstäder under 1800-talet. Och det var just här som grosshandlaren Johan Wilhelm Holmström byggde Barnängens Tekniska Fabrik år 1868.
Företaget fick sitt namn efter kvarteret i området, Barnstuguängen – som sedan blev Barnängen. Och här inrymdes inte bara en fabrik utan även kontor och disponentbostad och en praktfull park.
Verksamheten i Barnängens fabriksanläggning här på Bondegatan 59 bedrevs i början under väldigt enkla förhållanden. Tillverkningen av bläck, tvål, Eau de Cologne och även tandpulver gjordes här för hand.
Bläcket tappades på flaskor, snäckskal maldes till tandpulver och tvålen kokades ihop över öppen eld. I början hade man endast en dragkärra för att forsla i väg sina produkter, men efter några år köpte man hästar som kunde dra kärrorna. Den ena hästen användes för varutransporter och den andra spändes för Holmströms egen droska.
Vid sidan av arbetet hade Johan Wilhelm Holmström en rad fritidsintressen. Han gillade segelsport, jakt och fiske vilket märktes. Och i den praktfulla Barnängsparken inrättades en zoologisk trädgård med levande björnar, rävar, påfåglar och falkar. Björnen verkar ha varit djuret framför andra. Björnen symboliserade kanske inte god hygien, men styrka, och det gillade Holmström så mycket att han gjorde björnen till företagets symbol.
Den första björnen i parken fick en specialbur med både badrum och sovrum! När björnen avled förevigades den genom att bli en uppstoppad modell i Barnängens egna butik på Västerlånggatan i Gamla stan.
Fler björnar skaffades, men alla slutade på samma sätt – de blev uppstoppade modeller till utställningar och andra sammanhang. Holmström skänkte även vid ett tillfälle en bur med örnar till företaget Hagenbeck utanför Hamburg.
Efter att firman flyttat till modernare fabriker i Alvik i Stockholm på 1920-talet så såldes Barnängen till tyska Schwarzkopf som numera ägs av företaget Henkel som även det ligger i Tyskland.