På Stigbo barnhem tog man emot judiska och "halvjudiska" flyktingbarn under åren 1939-1945.
Här är ett förslag på en veckas matsedel från början av 1939. Man kan se att barnen fick rikliga portioner trots ransonerings- och dyrtider. Däremot verkar man inte ha följt de judiska kostreglerna, kosher, som bland annat innebär att man inte blandar kött och mjölk vid en och samma måltid.
Matsedeln är handskriven och det står så här:
"Förslag till matsedel för en vecka.
Måndag.
Frukost:
Havrevälling, smör, bröd, rökt medvurst.
Middag: Tomatsoppa
mannagrynspudding med saftsås
Eft. mål: Chocklad, vetebröd, skorpor
Kvällsmat: Havregrynsgröt med mjölk, smörgås
Tisdag.
Frukost: Mannagrynsvälling, bröd, smör, ost
Middag Kokt kolja, persiljesås, potatis
Chockladkräm med mjölk
Eft. mål: Te, vetebröd och skorpa
Kvällsmat: Havregrynsgröt med mjölk, smörgås
Onsdag.
Frukost:
Slätvälling, bröd, smör, messmör.
Middag: Köttbullar, potatis, morötter
Nyponsoppa
Eft. mål. Chocklad, vetebröd, skorpor
Kvällsmat. Havregrynsgröt med mjölk, smörgås
Torsdag.
Frukost: Havremjölksvälling, bröd, smör, messmör
Middag: Grönsakssoppa
Ugnspannkaka med sylt
Eft. mål: Chocklad, vetebröd, skorpor
Kvällsmat: Havregrynsgröt, mjölk, smörgås
Fredag.
Frukost: Mannagrynsvälling, bröd, smör, korv
Middag: Stuvade makaroner och Falukorv
Blandad fruktkräm med mjölk
Eft. mål: Chocklad med vetebröd och skorpor
Kvällsmat: Havregrynsgröt med mjölk, smörgås
Lördag.
Frukost: Slätvälling med smör, bröd och ost
Middag: Stuvade fiskbullar och potatismos
Äppelsoppa
Eft. mål: Chocklad med vetebröd och skorpor
Kvällsmat: Havregrynsgröt med smörgås
Söndag.
Frukost: Ostomelett med stekt potatis
smör och bröd
Middag: Kalvfricassè, sås och potatis
Äppelkaka med vaniljsås
Eft. mål: Kaffe, vetebröd och sockerkaka
Kvällsmat: Risgrynsgröt med mjölk, smörgås"