Vädersolstavlan från år 1535 är den äldsta kända bilden av Stockholm. Målningen återger den senmedeltida staden, sedd från Söders höjder. Olaus Petri, reformator och predikant i Storkyrkan, har pekats ut som beställare av tavlan. Den hängdes omedelbart i Storkyrkan och hänger där än idag.
Vintern 1998/99 rengjordes och konserverades tavlan. Efter olika tekniska analyser visade det sig att det i själva verket är en kopia från 1636. Vanligtvis tillskrivs originalet från 1535 Urban Målare, kopian är utförd av Jacob Elbfas. Det är alltså denna kopia som nu hänger i Storkyrkan.
Teknik: Olja. Bas: Pannå. Mått i mm: 1630x1100.
Läs mer om Vädersolstavlan i S:t Eriks årsbok 1999.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Jacob Elbfas
Skapad
1636
Utgiven av
Foto: Göran Fredriksson
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.