Efter undersökningen av Vädersolstavlan 1998 utgår man ifrån att den tavla som i dag finns i Storkyrkan är en kopia från 1636 av ett original från 1535. Den här texten går igenom byggnader och andra detaljer i bilden och jämför med andra avbildningar av Stockholm från 1500-talet och med skriftliga dokument som beskriver hur staden såg ut under den tiden. Beskrivningen av stadsbilden är fascinerande både för den som vill veta mer om Stockholms gamla bebyggelse och för den som är intresserad av detektivarbetet bakom dateringen av en Stockholmsavbildning. 22 sidor.
Innehåll
Bakgrund
Dendrokronologisk undersökning
Bebyggelsehistorisk analys
Storkyrkan
Gamla slottet
Högslottets östra länga
Tre kronor
Klostren
Fromma stiftelser
Offentliga byggnader
Övriga inslag
Försvarsverk
Sammanfattning
Fartyget på Vädersolstavlan
Utdrag ur Sankt Eriks årsbok 1999, Under Stockholms himmel. - 1999. - S. 19-40
Vädersolstavlan i Storkyrkan : analys av stadsbild och bebyggelse / Margareta Weidhagen-Hallerdt
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Weidhagen-Hallerdt, Margareta (f. 1927)
Utgivningsår
1999
Utgiven av
Samfundet S:t Erik
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-972165-3-4
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad