I den här texten beskrivs hur Vädersolstavlan, vår äldsta kända avbildning av Stockholm, togs ner från väggen i Storkyrkan 1998 för att undersökas och konserveras. Läs om vad ledtrådarna i trä, färgpigment och målningsteknik berättar om tavlan – bland annat hur det visade sig att den är en 1600-talskopia av ett äldre original.
En lustig detalj är att konstnären råkat göra horisonten lutande ner åt höger och som kompensation målat dit en bergstopp i Lidingötrakten … 12 sidor.
Innehåll
Konserveringen
Material och teknik
Dendrokronologi
Ramen
Pigmentundersökningar
De blå pigmenten
Ett rött pigment är iblandat
Ett blekgult pigment
Vattnet, träden, skogen och färgperspektivet
Marken och klipporna
Pigmenten i Vädersolstavlan
Utdrag ur Sankt Eriks årsbok 1999, Under Stockholms himmel. - 1999. - S. 7-18
Vädersolstavlan i Storkyrkan : konservering och teknisk analys / John Rothlind
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Rothlind, John (f. 1955)
Utgivningsår
-
Utgiven av
Samfundet S:t Erik
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-972165-3-4
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad