De barn som hamnade på barnhuset var de som hade det allra sämst ställt. Deras föräldrar var utfattiga eller döda och på barnhuset fick de husrum, mat och undervisning, i gengäld mot hårt arbete. I den här boken beskrivs barnhusvardagen, det tunga arbetet, den hårda disciplinen och den höga dödligheten, med en och annan ljusglimt som utflykter då och då till "gröna platser och marker" och lite köttstek till högtider som jul och påsk.
Läs också om själva huset (som låg i kvarteret där Folkets hus ligger i dag), om lärarna i barnhusskolan och om vad som hände med barnhusbarnen som vuxna. 496 sidor.
Av de livsöden som undersökts har 40 barn studerats närmare och dessa kan du läsa om i Stockholmskällan. Se exemplet till höger.
Främlingar i vardagen : liv och pedagogik vid Stora barnhuset i Stockholm på 1700-talet / Per-Johan Ödman, Mats Hayen
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ödman, Per-Johan (f. 1933), Hayen, Mats (f. 1968)
Utgivningsår
2004
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7031-134-X
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad