Nanna började gå först vid tre års ålder och började inte prata förrän hon var fem år. Hon hade förut gått i Johannes folkskola, men hade haft svårt att hänga med i undervisningen. Genom Stockholms folkskolor gjordes en utredning för att se vilken hjälp Nanna behövde för att klara skolan.
Barn med mindre svårigheter kunde bli placerade i så kallad hjälpklass, som var små klasser med bland annat kortare skoldag och längre raster. Barn med större svårigheter kunde istället bli placerade på en institution för barn med intellektuella funktionsnedsättningar.
För att avgöra vilken hjälp barnet skulle få gjordes ibland en utredning av bland annat familje- och hemförhållanden, hälsotillstånd och skolkunskaper. I den så kallade personalakten ser vi en del av utredningen om Nanna, som blev placerad i hjälpklass vid 10 års ålder.
"Personalakt
för Nanna Viktoria Ström
född i Stockholm 29.2.97
Målsman: Ogifta Helena Elisabet Ström
Förut besökt Johannes skola
Inskriven i hjälpklass… den 15 januari 1907
Utskriven från Stockholms folkskolor den 23 Augusti 1912.
Barnet före skolåldern
a) Föräldrar. … Fadern, sjömannen V.M. Sjöberg, hygglig och nykter.
Modern frisk och kry. Men vid Nannas födelse mycket sjuk (låg 6 veckor på sjukhus.
b) Syskon. … Inga
Genomgångna sjukdomar: Engelska sjukan vid späd ålder. Var så liten, genom vanskötsel vid 2 mån. åld. att läkaren trodde henne vara blott 14 dar. Difteri vid 3 år. Har ofta haft huvudvärk och magplågor.
Utveckling:
Fick sin första tand vid 10 månaders ålder
Började gå vid 3 års ålder
Började tala vid 5 års ålder
Förhållandena i hemmet (ekonomi, bostad m.m.)
Sedan modern själv tog flickan till sig (hade första tiden fosterföräld.) har hon haft det bra, emedan modern förtjänat ganska bra som städerska vid spårvägsbolaget.
Lärjungen vid inträdet i hjälpskolan.
Allmänna hälsotillståndet… Liten och klen.
Sinnesorgan. Nervsystemet i allmänhet. Talförmåga…. Hade svårt att utsäga somliga ljud … t."