Gardinritningen är tecknad i tusch och färglagd i akvarell. Ritningen är stämplad ”Aktiebolaget Carl P. Svensson” och saknar datering. Den har bevarats tillsammans med ritningar till Daneliuska huset i familjen Danelius-Wetterlings samling. Kanske var gardinerna tänkta till en paradvåning i Daneliuska huset vid Stureplan?
Ritningen visar hur gardinen ser ut då den är upphängd. Gardinkappan är draperad runt ett överstycke i trä och tyget är färgat i mossgrönt och ljust brunlila. Kappans bård är utsmyckad med små tofsar och överstycket (gardinstången) är dekorerat med växtmönster. De ljusblå gardinlängderna hålls åt sidan med omtag och tyget nedanför faller nästan som volanger. Omtagens fästen (gardinhållarna) ser ut att vara i metall och har formen av en cirkel som är genomstucken av en pil. I cirkelns mitt finns en blomdekoration.
Carl P. Svensson var kunglig hovtapetserare och hade startat egen tillverkning och butiksförsäljning av stoppade möbler år 1860. Möbelaffären utökades med en avdelning för möbeltyger, mattor och gardiner 1878 och efterhand tillkom annan inredning. Verksamheten ombildades till aktiebolag år 1896. Affären och tapetserarverkstaden låg från 1868 i ett hus vid Brunkebergstorg 11 och snickarverkstaden låg på Tunnelgatan 12.
Gardinritningen ingår i släktarkivet Danelius-Wetterlings samling som förvaras hos Stadsarkivet. I samlingen finns även ett par möbelritningar från Carl P. Svensson samt ritningar till Daneliuska huset av Erik Josephson 1897. Daneliuska huset ritades 1897-1898, uppfördes för grosshandlaren Bror August Danelius och stod färdigt 1901. Danelius familj bosatte sig i en paradvåning på 12 rum och kök två trappor upp. Daneliuska huset ligger vid Stureplan och brukar kallas för ”Strykjärnshuset”.
Se fler ritningar
Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länkar till poster som visar möbelritningar från Aktiebolaget Carl P. Svensson. Där finns också länkning till poster som innehåller Erik Josephsons ritningar till Daneliuska huset (förslag 1897 samt bygglovsritningar 1898).