Daneliuska huset ritades av Erik Josephson 1897-1898, uppfördes för grosshandlaren Bror August Danelius och stod färdigt 1901. Byggnaden ligger vid Stureplan och brukar kallas för ”Strykjärnshuset”. Ritningen är hämtad ur bygglovsansökan från 1898 och visar bostadsvåningarna 2-3 trappor upp. Planlösningens utformning skapar åtskilda ytor för de representativa sällskapsrummen, bostadens mer privata del och tjänstefolkets arbets- och bostadsrum. Familjen Danelius flyttade in i paradvåningen 2 trappor upp.
”Strykjärnshuset” ligger på en kilformad tomt i korsningen Birger Jarlsgatan 20, Stureplan 10 och Biblioteksgatan 23. Bostadslägenheten på planritningen fyller ett helt våningsplan och innehåller 12 rum samt kök, skafferi, hall, kapprum, badrum och toalettrum med torrklosetter. Ritningen speglar dåtidens ideal och normer för den välbärgade borgarklassens bostäder, där byggnadens ingångar och de stora bostadsvåningarnas planlösning fick en tydlig uppdelning som separerade herrskap och tjänstefolk.
Rummens relation till varandra visar att det fanns gränser mellan det representativa och privata. Familjen och deras gäster använder ingången från den stora huvudtrappan med hiss. Hallen leder vidare till representativa sällskapsrum som matsal, förmak, salong och herrum. Sällskapsrummen har samlats i den del av våningen som ligger närmast Stureplan (till vänster på planritningen). Familjens sovrum är placerade mer avskild, längre in i våningen och utmed en inre korridor som nås direkt från kapprummet. Sovrummen har fönster ut mot den breda Birger Jarlsgatan.
Tjänstefolkets arbets- och bostadsrum har samlats längst in i byggnadsdelen som ligger mot den smalare Biblioteksgatan samt en jungfrukammare vid ljusgården (till höger och nedåt på planritningen). Placeringen innebar att tjänstefolkets hushållsarbete – som fick livet i våningen att fungera – kunde pågå utan att varken slammer eller matos nådde våningens övriga rum. Både tjänstefolket och bud som kom med olika leveranser använde den mindre kökstrappan, som leder direkt till köket. Mellan köket och den stora matsalen finns ett serveringsrum som fungerar som både gräns och övergång mellan rum för arbete och rum för social samvaro.
Herrum?
I Daneliuska huset finns två herrum som är placerade i våningens representativa del. Herrum var ett vanligt rum i större våningar vid den här tiden. Rummets funktion kunde vara av både privat och offentlig karaktär: ett arbets- och vilorum för mannen i hushållet och samtidigt ett rum för representation där manliga gäster kunde samlas och umgås efter middagen.
Se fler ritningar till Daneliuska huset
Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länk till andra poster som innehåller ritningar till Daneliuska huset, bland annat posten ”Daneliuska huset – bygglovsritningar från 1898” som innehåller fler ritningar från samma bygglovsärende. Där finns också länk till en post med tidigare ritningar till byggnaden, från 1897, som ser lite annorlunda ut. En spännande skillnad är Erik Josephson även ritade in två "damrum" på ritningen till våning 1-3 trappor från 1897.