I det här kapitlet får vi möta kyrkoherden Michael Hermonius som var morfar till Carl Michael Bellman!
Hermonius var under det tidiga 1700-talet präst i Storkyrkan. Senare blev han kyrkoherde, först i Hedvig Eleonora kyrka och sedan Maria Magdalena kyrka på Södermalm. Där förde han en hård kamp mot de så kallade gråkoltarna.
Gråkoltarna var en liten religiös upprorsrörelse i 1730-talets Stockholm. De vägrade att gå i kyrkan och de tog avstånd från världsliga lagar. De var beredda att ta tillfälliga arbeten för att tjäna ihop till det dagliga brödet men inte att ta anställning hos någon husbonde. Det var en stor sak i ett Sverige där det var brottsligt att sakna arbete. Flera av Gråkoltarna hamnade också i fängelse. Gråkoltarna tog även avstånd från lyx och flärd och de fick sitt namn efter sin klädedräkt: en enkel grå skjorta.
Flera av de då kända gråkoltarna var kvinnor: Anna Maria van den Aveelen, Anna Gustafsdotter och Elisabeth Forsman. 1731 drogs de inför rätta, dömdes och hamnade på Spinnhuset.
Utdrag ur Martling, Carl Henrik, Biskopens änglalika döttrar och andra märkligheter i Stockholms stift. - 1998. – S. 86-92
Michael Hermonius och gråkoltarna / Carl Henrik Martling
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Martling, Carl Henrik (f. 1925)
Utgivningsår
1998
Utgiven av
Cordia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7085-195-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad