Utsnitt ur ritning som visar fasader till hustyp A, från både gatu- och gårdssidan.
Ritning
Arkitekt: Geisendorf, Léonie (1914-2016), Geisendorf, Charles-Edouard (1913-1985). Stockholms stadsarkiv

Hyresradhus i Bagarmossen – bygglovsritningar från 1954

Radhusområdet utmed Riksrådsvägen ritades av arkitektparet Léonie Geisendorf och Charles-Edouard Geisendorf. Området planerades som ett slags experimentbygge och arkitekterna utformade både stadsplan och hustyper efter rekommendationer som tagits fram i en statlig radhusutredning. Hela området består av fem kvarter med 18 radhuslängor. Här finns ritningar till tre radhuslängor som ligger i kvarteret Riksfiskalen, vid Riksrådsvägen 46-80.

På 1940- och 1950-talet gjordes flera utredningar som lyfte fram barnfamiljers behov av större bostäder samt att byggandet av radhus borde öka. Hyresradhus sågs som en bra bostadsform för familjer som inte hade råd att köpa ett eget hus. Charles-Edouard Geisendorf hade själv medverkat i den så kallade radhusutredningen som presenterades 1953 och de båda arkitekterna utgick rent praktiskt från utredningen när de ritade området. Stadsplanen och husens utformning anpassades till den bergiga terrängen och radhuslängorna placerades så att det skapades gemensamma gårdar mellan dem, med bevarad natur. 

I området som helhet finns fyra hustyper som kallas ”A”, ”B”, ”E” och ”G”. Arkitekturen är modernistisk, med platta tak och stora fönsterpartier vars placering och storlek varieras i de olika hustyperna. Kvarteret Riksfiskalen består av tre radhuslängor som är i hustyperna A, E och G.  Under rubriken ”Dokument” finns situationsplan över kvarteret samt plan- och fasadritningar till de tre längorna. 

Längan som är i hustyp A innehåller 7 radhus i souterräng. Husen i längan har anpassats till den kuperade terrängen, både i planlösningen – som är i tre halvplan – och genom att husen förskjutits i höjd- och sidled. Hustyp E och G är i två våningar och längorna innehåller 6 respektive 5 radhus. Radhusen saknar källarplan, förutom hörnhuset i hustyp G som har en gemensam källare med cykelrum.

Radhusområdet stod färdig 1956 och bestod av sammanlagt 18 radhuslängor med 114 hyresradhus, 5 mellanbyggnader för ateljéer och cykelrum, ett butikshus samt två garagebyggnader. Samtliga hus uppfördes av Hyreshus i Stockholm AB, som senare köptes upp av Svenska Bostäder. Hyresradhusen ombildades till bostadsrätter år 2000. Området är blåklassat av Stadsmuseet vilket betyder att det anses ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Läs mer om planlösningen

Husens planlösning anpassades också till nya forskningsrön som satte husmodern behov i centrum. Om du vill läsa mer om detta, se posten Hyresradhus i Bagarmossen – planlösning med husmoderns behov i centrum som finns länkad under ”Mer i Stockholmskällan”. Där finns också länk till en post med artiklar om radhusen ur tidskriften Byggmästaren 1956, som innehåller arkitekternas egen beskrivning och illustrerade planlösningar för de olika hustyperna.

Under ”Externa länkar” finns länk till Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering av radhusområdet Riksrådsvägen. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad