Bygglovsritning till radhus på Tankebyggarbacken 101 i Bredäng. Radhusområdet på Tankebyggarbacken uppfördes under miljonprogrammet och ritades av arkitektfirman Höjer och Ljungqvist.
Ritningen är en typritning till hela radhusområdet på Tankebyggarbacken (kvarteren Augustibröderna, Februaribröderna, Tankebyggarorden och Vapenbröderna). Den visar både planer, sektion och fasader.
Miljonprogrammet är ett sammanfattande namn på den bostads- och bostadsbyggnadspolitik som bedrevs i Sverige under perioden 1964-1975. Den innebar att man inom en 10-årsperiod (1965-1974) skulle bygga en miljon bostäder.
Ofta visas väldigt stora hus som exempel på miljonprogrammets byggande. Men många av husen var småhus. Under de så kallade rekordåren 1961-1975 (där miljonprogrammet ingår) var småhus ungefär en tredjedel av alla hus som uppfördes.
Småhus och flerbostadshus?
Småhus är ett samlingsnamn på friliggande enbostadshus, parhus, radhus och kedjehus. Småhus kallas antingen enbostadshus eller tvåbostadshus beroende på om de innehåller en eller två lägenheter. Ett bostadshus som innehåller tre eller fler lägenheter (undantaget radhus) kallas flerbostadshus.
Under ”Mer i Stockholmskällan” finns även ritning till flerbostadshus i Bredäng från 1964.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Höjer och Ljungqvist (arkitektfirma), Höjer, Jon (1922-2014), Ljungqvist, Sture (1921-2004)
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.