Tryckt skrift om Kvinnofrågan i Sverige 1845-1905 av Gurli Linder
Text
Författare: Linder, Gurli (1865-1947). Stockholms stadsarkiv

Gurli Linder skriver om kvinnofrågan i Sverige 1845-1905

På 59 sidor beskriver författaren Gurli Linder kvinnors villkor och kvinnorörelsens arbete mellan åren 1845-1905. I skriften lyfter hon fram att kvinnor har fått det bättre på senare tid, men att de flesta inte vet vilka förbättringar som skett eller vilken kamp som låg bakom. 

”Vi veta således, att kvinnan i våra dagar är i väsentligt afseende bättre lottad i fråga om samhällsrättigheter än för t.ex. hundra år sedan. Men hvilka förbättringarna varit, hur, när och under hvilka förutsättningar de blifvit genomförda äro vi nog i allmänhet – såvida vi ej direkt deltaga i utvecklingsarbetet – ganska okunniga om." Nu, skriver hon, tas både rättigheter och skyldigheter för kvinnorna för givna. 

Några exempel på viktiga årtal som tas upp i skriften är 1845 då det lagstiftades om lika arvsrätt för bröder och systrar och 1858 då ogifta kvinnor blev myndiga vid 25 års ålder efter ansökan. Några betydelsefulla personer som beskrivs är bland andra Fredrika Bremer, Ellen Key och Sophie Adlersparre.

Gurli Linder (1865-1947) var författare och barnbokskritiker. I början av 1880-talet studerade hon på Högre lärarinneseminariet i Stockholm, och innan hon gifte sig 1887 arbetade hon delvis som lärarinna. Gurli Linder var mycket aktiv inom kvinnorörelsen och skrev en mängd böcker och även artiklar i pressen. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad