Det var professorskan Calla Curman som tog initiativet till det som skulle bli "de Curmanska mottagningarna". Dessa mottagningar, eller "salonger", ägde rum i hennes och hennes man professor Carl Curmans hem, Curmanska villan, Floragatan 3 på Östermalm. De bjöd in minst hundra gäster, vanligtvis tre datum om året, i februari, mars och april, och angav att "professor och fru Curman är hemma för sina vänner" mellan 8 och 11 på kvällen, då man fick komma och gå som man ville. Mat serverades, men inte så mycket som vid en supé, utan det viktiga var den andliga spisen, oftast musik, och stimulerande konversation.
Många av tidens intellektuella kändisar fanns med på mottagningarna, som Björnstjerne Björnson, Ellen Key, Artur Hazelius, Ann Charlotte Leffler, Alfhild Agrell, Gunnar Wennerberg, Viktor Rydberg och Carl Snoilsky.
Textens författare Gurli Linder anser att "inga andra mottagningar nådde upp till den glans och den harmoniska form som de Curmanska", men beskriver ändå liknande bjudningar i andra hem, till exempel hos professor Gustaf Retzius och professorskan Anna Hierta-Retzius i "Spökslottet", Drottninggatan 110. 49 sidor.
Utdrag ur Linder, Gurli, Sällskapsliv i Stockholm under 1880-och 1890-talen : några minnesbilder. - 1918. - S. 22-70
"Mottagningar" och "salonger" / Gurli Linder
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Linder, Gurli (1865-1947)
Utgivningsår
1918
Utgiven av
Norstedt
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad