Maja Sjöström var en framgångsrik textilkonstnär i början av 1900-talet, men blev sedan nästan bortglömd. Hon ansvarade för den textila utsmyckningen i Stockholms stadshus, som invigdes 1923. Maja Sjöström bosatte sig i Italien 1923 och levde där fram till sin död 1961.
Maria ”Maja” Sjöström föddes 1868 i Bårslöv i Skåne. Hon utbildades sig vid Högre konstindustriella skolan på Tekniska skolan i Stockholm 1889-1892 och var medarbetare vid Föreningen Handarbetets Vänner från slutet av 1890-talet. Maja Sjöström anlitades för det prestigefyllda uppdraget att utforma textilerna i Stockholms stadshus 1916-1923.
Maja Sjöström var anställd vid "Afd. MöbeloTextil", som var en särskild avdelning för möbler och textilier inom Stadshusets ritkontor. Flera av Sjöströms stadshustyger vävdes i sidenväveriet Bevilacqua i Venedig och hon vistades långa perioder i Italien – för att övervaka arbetet i väveriet och undersöka material till stadshusbygget.
Hon flyttade till Italien permanent 1923 och levde som ensamstående i Rom. Samtidigt tog det högerextrema fascistpartiet makten i Italien och Sjöström blev själv övertygad fascist. Under och efter andra världskriget levde Maja Sjöström i fattigdom och ensamhet, och hennes konstnärskap glömdes nästan bort. En retrospektiv utställning med Maja Sjöströms textilier hölls på Röhsska Museet i Göteborg 1953.
Andra arbeten av Maja Sjöström
Efter Stadshustiden ritade Maja Sjöström textilier till bland annat Hedvig Nordenfalk (herrgårdarna Värnanäs, Bystad och Blekhem), Prins Wilhelm och Jeanne de Tramcourts slott Villa Eza på Franska rivieran, Helsingborgs krematorium, Stockholmsutställningen 1930 och American Swedish Historical Museum i Philadelphia.
Maja Sjöström startade tillsammans med sina tre systrar heminredningsbutiken ”Blå Boden” i Råå i Skåne år 1921. Maja ordnade med kontakter och varor, framför allt italienskt konsthantverk, och syskonen drev butiken på plats i Skåne.