Med en nick svängde Storfursten ned mot Vasagatan, varifrån musiken hördes, ökade farten och hann se de sista leden av ett långt demonstrationståg, som drog Vasagatan fram mot Norra Bantorget. De röda fanorna slokade i regnet, en orkester med blänkande instrument spelade Internationalen. Stora plakat och deviser, målade på tyg med stora bokstäver, bars med jämna mellanrum i det långa tåget. Manne hann se en skymt av den sista devisen: FRIHET ÅT SACCO OCH VANZETTI!
Manne letar desperat efter ett arbete. Han får ett tillfälligt uppdrag som levande reklamskylt. När han går där i sina trasiga skor stöter han ihop med demonstrationståget och han känner en stor vrede över orättvisorna i samhället. De politiska diskussionerna fortsätter på den socialistiska organisationen Clartés möten. Samtidigt handlar livet till stor del om att vårda den åldriga modern och hantera kärleken. Och så börjar han skriva.
Kvarteret Venus utspelar sig i slutet på 1920-talet och är den femte och sista delen i Erik Asklunds självbiografiska romansvit om pojken Manne. De föregående delarna är Manne, Röd skjorta, Mormon boy och Yngling i spegel. Alla fem delarna finns även samlade i Boken om Manne. 268 sidor.
Kvarteret Venus / Erik Asklund
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Asklund, Erik (1908-1980)
Utgivningsår
1957
Utgiven av
Rabén & Sjögren
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad