Han gick hastigt över Skinnarviksbergen, kom ner på Brännkyrkagatan och drev långsamt utmed de små butikernas fönster. Stannade utanför Maria Saluhall och funderade. Gick sedan långsamt genom den ekande hallen med sin doft av rått kött och färska grönsaker; med sågspån på golvet och flämtande gaslågor ovanför bodarnas och ståndens innehåll.
Det är 1910-tal på Södermalm. Manne är bara sex år men han måste redan klara sig själv när hans mamma arbetar. De har det mycket fattigt och han är ofta hungrig. Han driver mest runt i kvarteren kring hemmet på Brännkyrkagatan, för att ha något att göra och för att tjäna en slant på att utföra något ärende. När han blir lite äldre får han hjälpa till med försörjningen genom att arbeta som cykelbud.
Berättelsen ger en inblick i arbetarklassens hårda livsvillkor i början av det förra seklet. Skildringen av staden är både vacker och brutal.
Manne är den första delen i Erik Asklunds självbiografiska romansvit om pojken Manne. Den följs av Röd skjorta, Mormon boy, Yngling i spegel och Kvarteret Venus. Alla fem delarna finns även samlade i Boken om Manne. 173 sidor.