Omslagsbild Yngling i spegel
Litteraturtips
Författare: Asklund, Erik (1908-1980). Stockholms stadsbibliotek

Yngling i spegel / Erik Asklund

Det var sent. De fick vänta länge på nattspårvagnen, och när de kom till Slussen, så ville Lilly ta en bil. Hon bodde på Norra Smedjegatan. Men Manne hade inga pengar. Och de bytte från förstadsvagnen till 10:an, som skramlade fram över den nattomma Skeppsbron med sina sömniga passagerare, fortsatte över Norrbro och stannade vid Gustaf Adolfs torg.
Lilly tog Manne under armen och de började långsamt gå uppför Malmtorgsgatan till Brunkebergstorg. Utanför krogen Kung Karl stod ett par överförfriskade herrar, som blossade på cigarrer, svängde sina käppar i luften och tittade på Lillys ben. Några vita ansikten lyste borta vid pumpen. Det var skökorna, som väntade.


Manne är tillsammans med Lilly, men han känner sig inte bekväm i deras relation. Han vill inget hellre än att flytta från de åldriga föräldrarna, men han måste försörja dem genom sitt arbete på skrivmaskinsfirman. Han vill något mer, men vad? Och var hör han egentligen hemma politiskt?

Yngling i spegel
utspelar sig i mitten på 1920-talet och är den fjärde delen i Erik Asklunds självbiografiska romansvit om pojken Manne. De första delarna är Manne, Röd skjorta och Mormon boy. Efter Yngling i spegel följer Kvarteret Venus. Alla fem delarna finns även samlade i Boken om Manne. 262 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad