Maja Bergh på Carl Wilhelmsons målarskola 1918
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Maja Berghs dagbok, på Carl Wilhelmsons målarskola 1918

Tisdagen den 15:e januari 1918 börjar artonåriga Maja Bergh ny termin på Carl Wilhelmsons målarskola i Stockholm och berättar om detta i sin dagbok. Ateljén låg högst upp i ett sekelskifteshus på Odengatan 37 och konstskolan blev mycket populär som förberedande skola inför högre studier. Wilhelmson var noga med att lika många kvinnor som män skulle antas och många framstående kvinnliga konstnärer påbörjade sina studier här. En av dessa; Greta Knutson (1899-1983, sedermera Knutson-Tzara), omnämns i dagboksanteckningen och Maja imponeras av henne. Om du klickar på bilden ovan kan du läsa den i sin helhet, nedan följer ett utdrag: 

1918 Tisdag 15 Jan 

For in som vanligt och började målarskolan igen. Det var riktigt roligt att få börja, traskade 4:a trapporna, och i 1:a trappen stå och prata med den rara gumman Andersson som svär och lever som en hel karl oftast. Jag kom in och Anna Svensson vår bästa modell stod på bordet med de 4:a pallarna. Kaminen osade som vanligt och man rusade förbi alla gloende människorna som undrade va man var för ett djur och va nästa skulle bli, och ner i vårt kvadratmeterstora rum - tambur - toilett och matrum. Ifrån dörren kunde jag ta en översikt över de nykomna, och mest såna var det verkligen, för de gamla trevliga dröjer förstås. Där var Hamilton, tydlighetstanten och käcka Hallgren, som for till Finland, och långa Åkerholm och dalmasen Liljedahl och en annan me glasögon som är förfärlig och så kantarellherrn som gör allt i den färgen och e väl 50 år. Don Juan har nog slutat annars hade jag gjort en bra karikatyr av honom och likaså Zweigbergh. Men den bästa av alla är dock konstmålare Johansson. "Fröökens pappa e ju konstnäääär, jag e en son te marinmålare Johansson, så då e fröken och ja konstnääärsbarn, mitt namn e Johansson Fröken heter bestämt Bergh för frökens pappa hade en tavla på en välgörenhetsfest, där jag drack te igår, he he he!" (fnysningar i näsan) Han e lång kutryggig och långnäsa och rock till fotknölarna a la Lunkentuss och var eftermiddag kammar han sina korpsvarta lockar me vatten och en medhavd hästräfsa. Hans färger hålles i zinkvitt och tavlan lindas in våt och hemtages. Ingen e styv däruppe mer än Greta Knutsson, för hon kan verkligen. Hon är 18 år och tog studenten i våras, med A i nästan alla ämnen och är så begåvad som konstnär, avundsvärda människa, den som vore 10:ondelen så styv som hon. (...) Jag börjar bli bättre nu men ibland anser jag det hopplöst. 

Maja Bergh (1899-1993) föddes i Stockholm in i en konstnärsfamilj. Hon var dotter till konstnären och museimannen Richard Bergh och Gerda Winkrans (Bergh), och barnbarn till målaren och tecknaren Amanda Helander (Bergh) och landskapsmålaren Edvard Bergh. Maja Bergh (-Holtermann) blev själv konstnär efter en gedigen utbildning på Carl Wilhelmsons målarskola och Konstakademin (konsthögskolan). Hennes personarkiv finns bevarat på Stadsarkivet.  

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad