Ingeborg Bugge berättar om hur det är att studera till arkitekt 1921
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Maja Berghs dagbok, samtal med arkitektstuderande Ingeborg Bugge 1921

Söndagen den 8:e maj 1921 skriver Maja Bergh i sin dagbok om en promenad och ett samtal med väninnan Ingeborg Bugge. De är båda 22 år, Maja går på Konstakademin och Ingeborg läser till arkitekt på Kungliga tekniska högskolan. Ingeborg berättar för Maja hur hon har det där, som enda kvinna i årskursen:    

"Söndag 8 maj 

[...] Ingeborg Bugge kom ut till kaffet och vi gick runt Duvnäs och prata. Jag tycker bra om Ingeborg för att hon är alltid så trevlig att prata med. Hon tycker pojkarna på teknis är otrevliga mot henne, så hon har det riktigt svårt ibland och det förstår jag, fastän akademipojkarna aldrig är såna. Vi gick tillbaka till Storängen där hon tog tåget. [...]" 

Året därpå, 1922, tog Ingeborg Waern Bugge (1899-1991) arkitektexamen från Kungliga tekniska högskolan och blev därmed Sveriges första kvinnliga arkitekt. Hon hade antagits som specialelev efter inträdesprov då kvinnor ännu inte formellt fått tillträde till utbildningen. Hon fortsatte sina studier vid Konstakademins arkitekturskola, såsom första kvinna, och hon gick ut med högsta betyg i sin kurs. 1929 startade Waern Bugge arkitektkontor med kollegan Kjerstin Göransson Ljungman. Waern Bugge intresserade sig särskilt för bostäder och kvinnors villkor i hemmet och ritade bland annat, tillsammans med Göransson Ljungman, ett hem för ensamma mödrar på Kungsholmen. 

Maja Bergh Holtermann (1899-1993) föddes i Stockholm in i en konstnärsfamilj. Hon var dotter till konstnären och museimannen Richard Bergh och Gerda Winkrans (Bergh), och barnbarn till målaren och tecknaren Amanda Helander (Bergh) och landskapsmålaren Edvard Bergh. Maja Bergh Holtermann blev själv konstnär efter en gedigen utbildning på Carl Wilhelmssons målarskola och Konstakademin (konsthögskolan). Hennes personarkiv finns bevarat på Stadsarkivet. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad