Ungdomshemmet uppfördes på Tobaksvägen 21 i Hökarängen. Samtidigt byggdes en barnstuga i ett sammanhörande hus. Båda husen stod färdiga 1950. Ungdomshemmet kallades "Hökarängens flickhem" och hade plats för 12 boende.
Ungdomshem var barnhem för unga mellan cirka 15-21 år. Hemmen var könsseparerade i flickhem och pojkhem. Hökarängens flickhem tog främst emot flickor som var under 16 år. Flickorna var intagna kort tid och omsättningen var hög. På ritningarna kan vi se att ungdomarna bodde två och två, i 6 sovrum på övre plan.
Huset fungerade bara som flickhem under år 1955. Innan dess användes lokalerna provisoriskt som väntehem för blivande mödrar. Åren 1956-1970 låg ”Hökarängens mödrahem” i huset. Ett mödrahem var en form av barnhem för ogifta mödrar med spädbarn. Huset byggdes om till bostäder på 1990-talet.
Mer om ungdomshem
Flickor som placerades på ungdomshem hade ”visat vanart” (dåligt uppförande) eller begått brott. Synen på vad unga kvinnor fick göra var annorlunda mot idag. Vanart för flickor kunde exempelvis vara ”arbetsovillighet”, ”utespring” och sexuell aktivitet. Läs gärna vidare i Utredning om barnavårdsnämndens ungdomshem från 1957 under "Mer i Stockholmskällan".
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Helldén, David (1905-1990)
Skapad
21 juni 1949
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, Bygglovsritning NS 37:A131952:10. Fastighet Täckbladet 2 (nuvarande Spisbrödet 5)
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.