Handskriven text på gulnat papper
Text
Författare: Ljungman, Alfhild (1879-1911). Riksarkivet

Anisette och Amerikanska vetebullar

Receptet på grosshandlare Herlitz "Anisette" och "Amerikanska vetebullar" kommer ifrån släkten Näs Silverstolpes arkiv. Det ingår i en "Gammal receptbok av Alfhild och hennes mamma". Alfhild Ljungman, född Silverstolpe, levde 1879-1911.

Båda recepten har koppling till andra länder: Anisette som är en fransk likör som smaksätts med anis och den”finaste sprit” och Amerikanska vetebullar lär har sitt ursprung i USA.

"Anisette (Grosshandlar Herlitz)

I en liter vatten (kallt) lägges 3 skålpund tappsocker, kokas och skummas tills det blifver en klar något simmig lag. Detta hälles i ett kärl hvaruti 1 liter bra ljummig sprit finnes. Häruti droppas 27-30 droppar anisolja, omröres väl, öfvertäckes pch tappas därefter ljumt på flaskor. Finaste sprit à cirka 2 kr bör användas.

Amerikanska vetebullar

2 ägg, 112 gram socker röres, 112 gram smör röres uti, 1 kaffekopp gräddmjölk, 425 gram mjöl varuti blandas 2 teskedar jäsmjöl. Allt blandas samman och lägges med en sked på plåt - insättes i god värme. Degen kan stå i flera dagar."

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad