Erik Asklund växte upp på Söder under 1900-talets början och beskriver här sina minnen av stadens belysning, från gasljus till elektriskt ljus, både utomhus och inomhus. Från sin barndom minns han den vresige lyktgubben som tände gaslyktorna på kvällarna och släckte dem igen i gryningen när de flesta fortfarande sov, och hur smågrabbarna busade genom att tillverka ett spö med en krok eller själva klättra upp för lyktstolpen och släcka genom att dra i en ring på lyktans undersida. På den tiden markerade lyktornas tändande och släckande de mörka och ljusa tiderna på dygnet och de mörka och ljusa tiderna på året på ett annat sätt än i dag. Och som Erik Asklund minns det var gatans ljuspunkter mer stämningsfulla när han var ung. 8 sidor.
Utdrag ur Asklund, Erik, En kille från Hornstull : stockholmsbilder. - 1968. - S. 40-47
Min barndoms lyktor / Erik Asklund
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Asklund, Erik (1908-1980)
Utgivningsår
1968
Utgiven av
Rabén & Sjögren
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad