Denna skrift är en satir över ungkarlar och gifta män i Stockholm, ur mannens perspektiv.
I och med att det är en satir är bland annat kvinnosynen överdrivet nedlåtande. Exempelvis beskriver man kvinnan som en vardagsgäst som är omöjlig att slippa, och att om frun dör först skulle mannen bli fri och skulle troligtvis inte gifta om sig, då friheten är bättre.
Skriften är uppdelad i två avsnitt, utformade som dikter, den första om ungkarlslivet och den andra om livet som gift man. Båda avsnitten börjar med en hälsning till en kvinna, från dem som säger sig ha skrivit texterna, där de ber om ursäkt om de har skrivit något som uppfattas som upprörande. 29 sidor.
Text
Upphov: Okänd.
Stockholms stadsbibliotek
Stockholms ungkarlar och Stockholms gifta män. Satir.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1828
Utgiven av
Ludvig Öbergs Förlag
Objekt-ID
Stockholms stadsbibliotek
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsbibliotek
Materialet omfattas inte av någon känd upphovsrätt.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad