Hjalmar Mehr är den stockholmspolitiker som mest har kommit att förknippas med citysaneringen, då stora delar av Klara revs. I det här kapitlet framför han sina tankar om Stockholms utveckling. Han har full förståelse för att människor är oroliga över de stora förändringarna men menar att omvandlingen inte går att undvika:
Bakgrunden till förändringarna är den väldiga kraften i det svenska samhällets tekniska och materiell utveckling, som så snabbt har höjt det allmänna välståndet. Med välståndet har anspråken och efterfrågan stigit, med återverkningar över hela linjen: i fråga om bostäder, samfärdsel, utbildning, fritid, ja på praktiskt taget varje område av samhällslivet. Den stora folkvandringen, ”flykten från landsorten”, en integrerande del i hela förändringen med i sin tur stora återverkningar. Tätortskoncentrationen får – om än för Stockholms del inte relativt större än annorstädes i landet – likväl stora absoluta utslag här. Denna utveckling ställer ny och våldsamma krav på samhället och kanske främst på stadsbyggandet. Därtill kommer att vi nu i snabb takt är på väg in i bilåldern som övar stark press till omdaning av städerna.
10 sidor.
Utdrag ur Anderson, Levande stad : en bok om Stockholm tillägnad Carl Albert Anderson den 19 juli 1959. – 1959. – S. 267-276
Stad att leva i / Hjalmar Mehr
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Mehr, Hjalmar (1910-1979)
Utgivningsår
1959
Utgiven av
Rabén & Sjögren
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad