Hjalmar Mehr var en socialdemokratisk politiker, mest känd för att vara en av de ansvariga för citysaneringen på 50- och 60- och 70-talen, då stora delar av Norrmalm revs. Han föddes i Stockholm 1910. Föräldrarna var judar och hade bara några år tidigare invandrat från Ryssland. Familjen bodde på olika platser i huvudstaden, bland annat på Malmskillnadsgatan 40, ett hus som skulle komma att rivas i citysaneringen.
I den här boken görs ett försök att nyansera bilden av Hjalmar Mehr. Vad var det som drev politikern Mehr? Och vem var människan bakom politikerfasaden? Det görs också en utförlig genomgång av de diskussioner och beslut som ledde fram till rivningarna och byggandet av den nya moderna staden.
Boken innehåller ett flertal foton, de flesta av familjekaraktär. Den avslutas med en käll- och litteraturförteckning samt ett personregister. 448 sidor.
Innehåll
Inledning
På flykt undan tsaren
Profet utan skägg
Vill du att våldet vinner
Judar och balter
Vägen till makten
En vän i familjen
Den sociala revolutionen
Staden måste växa
Varje hållplats ett sagoslott
Grävskoporna i city
Kärleken till uppgiften
Vietnam och 68:orna
Lånekungen
Drömmen om självstyre
Surrad vid masten
Almstriden
Vad har man murvlar till
Skärgården åt folket
Enmansdemonstrationen Hjalmar
Stockholmskärlek
Författarens tack
Noter
Källor
Personregister
Stockholmskärlek : en bok om Hjalmar Mehr / Björn Elmbrant
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Elmbrant, Björn (f. 1942)
Utgivningsår
2010
Utgiven av
Atlas
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 978-91-7389-375-6 ; ISBN 91-7389-375-7
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad