Konstnär: prins Eugen (1865–1947)
Titel: Tvätt, Brehmers hus
Teknik: Olja på duk
Mått: 40 x 48 cm
Prins Eugen har målat av Ektorpet i parken vid sitt hem på Waldemarsudde. Det är ett höstlandskap, de stora träden har gulnade löv och det ligger en hopkrattad lövhög utanför det gröna staketet. Det som ögat dras till är dock den vita tvätten som rör sig i vinden på klädesträcket.
Torpet kallades för Brehmers hus på prins Eugens tid efter kammartjänare Nils Brehmer som bodde där med sin familj. När detta verk målades hade Brehmer gått i pension och det var då Nils och Anna Dickmark med sina två pojkar som bodde där. Nils Dickmark var anställd som lakej hos prins Eugen. Efter prinsens död 1947, anställdes både Nils och Anna vid museet Prins Eugens Waldemarsudde som öppnade 1948.
Anna Dickmark har berättat följande om målningens motiv: En dag hade hon hängt ut tvätt och sedan åkt för att besöka en släkting. Vid lunchtid blev hon uppringd från Waldemarsudde och ombedd att genast komma hem och ta bort tvätten för att det såg slarvigt ut. Hon gjorde som hon blev tillsagd men knappt hade hon plockat bort tvätten förrän familjen Dickmarks telefon ringde. Det visade sig att prins Eugen hade börjat måla av motivet med den uthängda tvätten och sedan gått hem på lunch. Eftersom han gärna ville göra klart sin målning ombads Anna nu att hänga tillbaka tvätten igen!
Ektorpet tillhör Waldemarsuddes äldsta bebyggelse och var från början en fiskastuga som byggts på 1700-talet. Mot slutet av 1800-talet användes Ektorpet, liksom Waldemarsuddes huvudbyggnad, främst som sommarnöje. Prins Eugen använde torpet som tjänstebostad sedan han förvärvat Waldemarsudde 1899. Efter att Waldemarsudde öppnat som museum 1948 startades caféverksamhet i huset som då återfick sitt ursprungliga namn, Ektorpet.
Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde