Om skolungdomars deltagande i skytteföreningar före andra världskriget hade haft karaktär av idrott så fick det under andra världskriget alltmer inriktning mot militärt försvar.
Skytterörelsen hävdade att fostrandet av skjutkunniga män (kvinnor nämns inte) skapade ett folkligt kamratskap och att omogna, slarviga ”pjattar” gjordes om till vuxna, ansvarstagande män med förståelse för plikten att försvara fosterlandet.
På bilden monterar några unga pojkar målskjutningstavlor vid Kaknäs på Djurgården.
(Pjatt var på 1940-talet ett uttryck för en barnslig eller hållningslös person.)
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Stockholms-Tidningen
Skapad
1930 - 1940
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/1020 Stockholms skytteförbund/J Bilder och föremål/Volym 2
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.