Under medeltiden var gröt och välling vanlig mat för Stockholms befolkning och närheten till vatten gjorde också fisk till en viktig basföda. Både fisk och kött saltades ofta för att bevaras bättre och bland annat det gjorde stockholmaren mycket törstig. Dagsransonen öl för patienterna på Örjansgårdens sjukstuga på 1400-talet var sex liter!
Det här och mycket mera går det att läsa om i detta kapitel som handlar om mat. Vad har Stockholms befolkning ätit och druckit genom århundradena? Hur producerades och transporterades maten? Hur gick handeln till? Och hur stod det till med livsmedelshygienen? 10 sidor.
Livets nödtorft : vad stockholmarna har ätit genom seklen / Lars Ericson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ericson, Lars (f. 1957)
Utgivningsår
2001
Utgiven av
Historiska media
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-89442-21-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad