Interiörbild från den första skolan för romer som just öppnats i familjen Taikons tält vid romernas läger vid Lilla Sköndal i Gubbängen. Till höger eleven Singoalla Taikon med sin son i knät.
Romer var under början av 1900-talet ofta förnekade skolgång. Att inte ha kunnat gå i skola påverkade många romers liv.
Samtidigt inleddes den romska kampen för rätten till utbildning. Den fördes bland annat av Johan Dimitri Taikon, som under 1930- och 1940-talen skrev brev till regeringen och på andra sätt försökte påverka politiken.
År 1943 genomfördes så några av de första försöken till organiserad undervisning för romer, i tältskolan i Lilla Sköndal söder om Stockholm. Undervisningen stöddes ekonomiskt av regeringen och leddes av folkskollärarinnan Karin Hartman. Eleverna bestod av barn, ungdomar och vuxna.
Tält- och lägerskolorna upphörde vid slutet av 1950-talet. Då rekommenderades att de romska barnen istället skulle få undervisning genom det allmänna skolsystemet.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Ericsson (SvD)
Skapad
5 juli 1943
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Fotonummer SvD 32839
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.