Hjorthagen / text: Ingela Blomberg, foto: Nino Monastra
Här, i skriften om Hjorthagen, får vi ta del av stadsdelens historia allt ifrån 1600-talet och fram till husprojekten på 1960-talet. Vi får följa områdets förvandling från kunglig jaktmark (därav namnet) till bostadsområde. Stadsdelen är känd för sina barnrikehus från 1930-talet. Där skulle familjer med många barn bo, tänkte man.
Det byggdes också bostäder i Hjorthagen på 1940-50-talen. Men då var man inte inriktad på en speciell grupp utan samhället tog ansvar för att alla skulle få en dräglig bostad. I kvarteren Drevkarlen och Hagelbössan byggdes ytterligare bostäder på 1960-talet. Läs mer om vad som är typiskt för arkitekturen under de olika epokerna i Hjorthagen.
20 sidor. Illustrationer huvudsakligen i färg.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Monastra, Nino (f. 1936), Blomberg, Ingela (f. 1940)
Skapad
1998
Utgiven av
Stockholmshem
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad