På 1880-talet var inte så många bostäder utrustade med badrum. Det fanns på sin höjd en stor badbalja som togs fram ibland. Staden anlade därför särskilda badplatser, kallade badsumpar, där medborgarna kunde ta sig ett bad till låg avgift. Men man byggde också stiliga badhus vid den här tiden, speciciellt utmärker sig Strömsbadet i Riddarfjärden med sina tinnar och torn. Sturebadet vid Stureplan tillkom också vid denna tid.
Den svenska gymnastiken var berömd. Föregångare till våra dagars träningsredskap hittade man i de så kallade "medico-mekaniska gymnastikinrättningarna". Där kunde man träna bort alla krämpor. Precis som vi gör idag! 24 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Lundin, Claës, Nya Stockholm. - 1890. - S. 126-149
I badsumpen, på gymnastiken och i badkaret / Claës Lundin
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lundin, Claës (1825-1908)
Skapad
1890
Utgiven av
Geber
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad