Ett besök i Kungliga biblioteket i Humlegården står på programmet. Det är ett paradis för alla bokintresserade, både då och nu! Här finns stora samlingar, bland annat en unik handskriftssamling. Ofta är det svårt att hitta det man söker, då får man be om hjälp så att man söker i rätt katalog. En känd medarbetare på Kungliga biblioteket var August Strindberg. Han brukade tala med stolthet om sina år på biblioteket.
Den högste chefen på 1880-talet hette Gustaf Klemming. Han var en mycket lärd person. Han var känd för sitt något excentriska (tokiga, roliga) sätt.
Den läshungrige hade inte bara Kungliga biblioteket att gå till. Stockholms läsesalong var en plats där man kunde sitta i lugn och ro och läsa. Det fungerade också som lånebibliotek. Det var inte gratis som på våra dagars folkbibliotek.
På tidningskontoren kunde den nyhetsintresserade läsa tidningar gratis, även utländska. Andra typer av bibliotek: kyrkornas församlingsbibliotek och skolbibliotek.
22 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Lundin, Claës, Nya Stockholm. - 1890. - S. 342-364
I Kungl. biblioteket / I läsesalongen och på lånbiblioteket / Claës Lundin
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lundin, Claës (1825-1908)
Skapad
1890
Utgiven av
Geber
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad