Stockholms stadsmuseum fick ta emot en ovanlig gåva - 502 stycken bärkassar av plast. Kassarna hade samlats från 1960-talets slut till 1980-talet.
Artikelförfattaren menar att kassarna säger något om personen - vad och var han handlade. En slags dagbok över en stockholmares konsumtionsmönster. Kassarnas reklamtryck tar oss tillbaka till en svunnen tid. Många av företagen finns ju inte kvar, men kassarna får dem att leva upp igen. Här finns t.ex. en kasse från RFSU:s butik Blommor och bin. I slutet på 1960-talet bröt man där hemlighetsmakeriet runt att köpa kondomer, men även kläder och annat såldes där.
Eftersom föremålen är av plast ställer de extra krav på vård och bevarande från den mottagande institutionens sida. Plast är ju ett relativt nytt material i museernas samlingar och detta kräver att man skaffar sig kunskap om dess speciella egenskaper. 8 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Blick : Stockholm då och nu / Stockholms stadsmuseiförvaltning. 2. - 2005-2006. - S. 50-57
Bärkassar av plast / artikelförfattare: Irene Sigurdsson ; fotografier: Leif Strååt
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Sigurdsson, Irene (f. 1942), Strååt, Leif
Skapad
2005
Utgiven av
Stockholms stadsmuseiförvaltning
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad