Magnus Jacob Crusenstolpe var från början mycket vänligt sinnad mot kungen. Men efter att ha varit inblandad i en ekonomisk konkurs och blivit bysatt (satt i häkte) så växte hans bitterhet mot kungen. I sina skrifter skrev han negativa saker om monarken, men eftersom det var förbjudet så var han tvungen att linda in kritiken genom att vara satirisk eller att komma med antydningar. Dessa försiktighetsåtgärder hjälpte inte utan han blev åtalad för majestätsbrott. Han sattes i fängsligt förvar i Södra stadshuset.
Det var oroliga tider; det hade varit missväxt och många hade inte mat för dagen. Hantverkarna inom skråna värnade om sina rättigheter när borgerligheten trängde på och ville ha liberala fri- och rättigheter. Domen mot Magnus Jacob utlöste därför uppror på gatorna. Folkmassor demonstrerade utanför stadshuset och en person sköts ner av polisen. Crusenstolpe blev senare förflyttad till Vaxholm.
5 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Stadsvandringar/ Stockholms stadsmuseum. 18- 1998 - S. 79-83
Crusenstolpe - brytningsåret 1838 / Åke Abrahamsson
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Abrahamsson, Åke (1939-2006)
Skapad
-
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad