På 1920-talet hade L M Ericsson vuxit så mycket att de var tvungna att se sig om efter ett nytt område att bygga fabriken på. Valet föll på Midsommarkransen lite utanför centrum. Men där fanns inte tillräckligt med bostäder för fabriksarbetarna. Man började då att planera för ett nytt bostadsområde i Midsommarkransen. Byggplanerna godkändes 1938. Där fanns ett stort antal smalhus med.
Man rationaliserade mycket när man byggde detta område. Både husen och lägenheternas inredningar standardiserades. Arbetet planlades så att inga tidsluckor skulle uppstå. Inrednings- och byggnadsdetaljer köptes färdiga från fabriker. Lm-staden kan sägas vara en fortsättning på det traditionella brukssamhället där man levde nära arbetsplatsen och fick en del fördelar av arbetsgivaren. Man kan också peka på att 1950-talets ABC-områden (arbeta, bo, centrum) blev en fortsättning på LM-staden. Vällingby var först ut som ABC-stad.
12 sidor. Illustrerad med ritningar och fotografier.
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 10. - 1987. S. 70-81
Seriebyggda smalhus i LM-staden / Ann-Charlotte Backlund och Ann-Sofie Nygren
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Backlund, Ann-Charlotte (f. 1956), Nygren, Ann-Sofie (f. 1958)
Skapad
1987
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad