Vintern 1867 tog författarinnan Emilie Flygare-Carlén initiativet till en hjälpaktion för Stockholms fattiga. För att få in pengar uppmanade hon borgerskapets kvinnor att börja handarbeta för att få in saker som sedan skulle kunna säljas på en marknad. Resultatet blev över förväntan. Varor strömmade in till Flygare-Carléns hem. Till och med den kungliga familjen skänkte saker. En basar kunde därför anordnas den 29-31 januari nästföljande år. Den kände krögaren F. De la Croix upplät generöst flera rum i sin restaurang "De la Croix Salong" åt basaren.
Resultatet blev att man fick in 26 000 riksdaler. Pengarna skänktes till Stockholms Allmänna Skyddsförening, en organisation som hjälpte fattiga i staden. Läs här om hur en välgerenhetsbasar kunde gå till på 1800-talet. Många av den tidens "kändisar" och kulturpersonligheter skymtar förbi, exempelvis Fredrika Bremers syster. Förutom initiativtagaren Emilie Flygare-Carlén själv, förstås. Hur många av dessa känner vi till idag?
69 sidor.
Minnesblad från fru Emilie Flygare-Carléns bazar.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Flygare-Carlén, Emilie (1807-1892)
Skapad
1868
Utgiven av
S. Flodins förlag
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad