Den här uppsatsen handlar om en silverskatt, kallad Loheskatten, som grävdes fram på Lilla Nygatan 5 i Gamla stan, 1937. Med ett mycket gott samarbete mellan olika museer i Stockholm så lyckades man göra en utställning om skatten på bara 10 dagar. Utställningen blev en publiksuccé, som slog alla tidigare rekord. Men år 1941 fick Statens historiska museum ett paket med posten som innehöll ytterligare ett föremål tillhörande Loheskatten.
Loheskatten bestod av prydnadsföremål och husgeråd samt drygt 18.000 mynt, det stora flertalet av silver. Föremålen är daterade från 1643-1741 och till största delen av svensk tillverkning.
Skatten tillhörde släkten Lohe och gömdes under golvet under den så kallade "Stora daldansen" 1743. 4 sidor.
Utdrag ur Årsberättelser / Museienämnden ; 1943. - 1944. - S. 7-18
Tillökning i Lohefamiljen / Gösta Selling
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Selling, Gösta (1900-1996)
Skapad
1944
Utgiven av
K.L. Beckmans Boktryckeri
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad