Det är inte bara idag det är brist på bostäder i Stockholms innerstad, utan det problemet fanns redan på 1850-talet. Industrialiseringen skapade en mängd nya arbeten men den innebar på samma gång stora problem när det gällde att skaffa bostäder åt alla som skulle utföra dem, det vill säga arbetarna. Invånarantalet ökade kraftigt men det byggdes inte bostäder i samma takt. Det byggdes i och för sig bostäder, men var mer för dem med pengar.
I början av 1870-talet var det en mycket stor bostadsbrist i Stockholm och nu började äntligen kommunala myndigheterna att reagera och agera. De öppnade till exempel nödbostäder, men lades ner redan året efter trots att bristen fortfarande fanns.
Utdrag ur Nordström, Alf, Årsberättelser / Museienämnden ; 1947. - 1948. - S. 13-29
Uppsatsen ger en bra bild över hur bostadsläget var under 1800-talets senare del. 17 sidor.
Om arbetarbostäder i Stockholm under 1800-talets senare del / Alf Nordström
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Nordström, Alf (1914-1991)
Skapad
1948
Utgiven av
K.L. Beckmans Boktryckeri
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad