Denna förordning från 1643 handlar om verksamheten vid de så kallade tjärhoven. I dessa lagrade och tillverkade man tjära och trä (som tjära tillverkades av). Verksamheten inspekterades av en kontrollant, en så kallad "vräkare". En del av tjäran exporterades. En del av den blev till beck. Både tjära och beck var ett vanligt tätningsmedel. Bland annat användes den till skeppsbygge.
Enligt bestämmelsen (ordningen) skall det också finnas en tunnbindare vid tjärhovet. Han måste tillhöra tunnbindareämbetet (ett skrå). Tunnorna tjärades för att bli riktigt täta och motståndskraftiga mot fukt.
Vid Tjärhovsgatan på Södermalm fanns det ett tjärhov. 3 sidor. Frakturstil.
Utdrag ur Taxor för år 1620 (ryggtitel)
[Ordningsregler för tjärhanteringen vid tjärhoven] Ordningh och stadgha om tiäruhofwet här widh stadhen, hwar effter alle the som tiäru och sågebräder til stadhen föra, sigh hafua at rätta, hwadh annat ther widh bör i achtaghas.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Borgmästare och råd i Stockholm (1643-08-05)
Skapad
5 augusti 1643
Utgiven av
[Kungl. tryckeriet]
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad