Ofta förknippar vi kollektivhus och alternativa boendeformer med 1960-70-talen. Men tanken är äldre än så. Detta kollektivhus byggdes 1935 av arkitekt Sven Markelius. Tanken var att man skulle få tillgång till all service utanför hemmet. Exempelvis matsal, dagis och städhjälp. Därför var lägenheterna små.
På 1930-talet var tanken om folkhemmet mycket viktig. Det vill säga att bygga ut service och bra bostäder åt alla. Bostädernas planering skulle vara praktisk. Man skulle på så sätt underlätta för kvinnor och män att yrkesarbeta och att engagera sig i olika föreningar och rörelser. Markelius kollektivhus är ett bra exempel på denna tanke. 7 sidor. Illustrerad.
PS. Lägenheterna hade speciella "mathissar" så att maten kunde komma upp direkt från restaurangen på bottenplan!
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 15. - 1992. - S. 36-42
Prisbelönad renovering : Markelius kollektivhus på Kungsholmen / Britt Wisth
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Wisth, Britt (f. 1944)
Skapad
1992
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad